giovedì, maggio 03, 2007

Pasqua fin

Després d'haver provat la famosissima pizza napolitana (que no té res a envejar a la pizza al volo), vam fer cap a Pompeia!
Jo anava amb la idea de trobar-me quatre pedres mal posades ... i de quatre res, i mal posades tampoc! Kina passada el que s'arriba a veure, ho recomano a tothom!
La ciutat va kedar sepultada l'any 79... si no m'equivoco, i el cas és que (pel que vaig poder entendre de la guia amb una traducció pèssima al castellà) primer van caure les cendres, les quals van protegir la ciutat de la lava, en el sentit k d'aquesta manera molts frescs, paviments, persones no es van desfer. El 1700 i pico es va fer la primera trovalla per casualitat (s'estaven fent unes canalitzacions) i uns 50 anys més tard es van portar a terme les primeres excavacions arqueològiques. Des de llavors, s'ha anat desenterrant i actualment només queda 1/5 part sepultada.

El que està al descobert es impressionant! Es tracta d'una ciutat d'uns 10.000 habitants (el 40% dels quals, esclaus), així que extensa ho és un rato!
El més fantàstic és que no nómés es veuen els foros, anfiteatres, circs i altres edificis públics, sinó que es veuen les cases, les botigues, i el que més em va impressionar a mi: l'empedrat dels carrers! sísí... alguns carrers encara conserven l'empedrat original, amb les seves voreres, els "passos de vianants", espectacular!





Aquest és el paviment original de l'interior d'una casa





Posats a posar algun fresc, posarem un de divertit. Aquest es troba al prostibul de Pompeia (fora d'ús... jeje), i està tot decorat amb imatges sexuals... diguem que són les pelis porno de la època...jurjur





Un dels carrers més ben conservat. Es veu l'empedrat orginal, (en alguns es veu fins i tot el desgast per les rodes dels carros) i el pas de vianants que us deia. La raó d'aquestes pedrotes aquí al mig, és que al carrer s'hi llençava tota la merda, aixi k aquestes pedres permetien als vianants creuar el carrer sense enmerdar-se els peus; o això em van explicar i jo m'ho vaig creure!



Aquesta mateixa tarda vam tornar cap a Roma, i el dimecres a la tarda vam agafar l'avió de tornada. Encara vam tenir temps al matí per visitar una església del Meier, L'església del 2000.


Trobo complicadíssim fer ara una església moderna, i aquesta m'ha agradat especialment.

La façana principal

L'altar



L'orgue


A Treviso una altra vegada!